Sfaturi pentru cumpărători

 Primul contact (prin mesaj sau telefon):

   Pune oricâte întrebări
   Chiar dacă vei părea ca un naiv, pune întrebări despre provenienţă, starea actuală a piesei, cât timp a fost folosită, de ce vânzătorul doreşte să vândă piesa, dacă poţi vedea mai multe imagini (dacă anunţul are doar una sau două). Este adevărat, nu poţi pune nici prea multe întrebări, însă încearcă să-ţi faci o idee despre vânzător.

   Nu da prea multe informaţii despre tine
   Oferă informaţii vânzătorului doar despre strictul necesar; nu ai nici un motiv să-i dai adresa exactă, numărul de telefon fix, CNP, serie carte identitate, etc. ! Nici măcar numele complet; este suficient prenumele. Dacă ai informaţiile personale în semnătura din email, atunci când trimiţi mesaje vânzătorului elimină-le. După ce ai ajuns la o oarecare încredere, poţi să-i oferi mai multe date despre tine, însă numai strictul necesar.

   Încearcă să iei legătura în primul rând prin telefonul mobil
   Este de departe cel mai eficient mod de comunicare, iar postarea anunţului obligă la completarea câmpului pentru numărul de telefon; în cazul în care nu este valid, este un prim posibil semn de alarmă.

 Întâlnirea:

   Stabileşte un loc public
   Cu toţii am văzut o grămadă de filme în care întâlnirile au loc în mall-uri sau zone foarte circulate. Dacă piesa este grea sau are un volum mare, vino şi cu 1-2 prieteni. Nu în ultimul rând, spune acasă sau unui prieten unde te întâlneşti (eventual lasă şi informaţiile despre persoana cu care te întâlneşti (nume, email, telefon, etc)..

 Despre piesa pe care vrei să o cumperi:

   Caută pe internet informaţii despre piesă
   În acest fel vei ştii ce anume să verifici la prima vedere. În plus, poţi cere vânzătorului să accepte inspectarea piesei de către un mecanic cunoscut de tine. Dacă piesa este funcţională şi poate fi încercată (un motoraş de ştergătoare, un ventilator, un senzor, etc.), nu ezita; este proba care elimină orice fel de dubiu.
   În cazul în care piesa nu arată deloc ca în imaginile oferite pe portal (sau trimise la cerere pe email), ar trebui să renunţi la tranzacţie; vânzătorul nu este persoană onestă.

 Încheierea tranzacţiei:

   Numai bani gheaţă !
   Tranzacţiile cu bani gheaţă sunt cele mai sigure şi uşoare în asemenea cazuri. Nu oferi datele cărţii de credit sau ale contului bancar.

   Fii pregătit pentru negocierea preţului!
   Uneori poţi obţine o reducere a preţului, ca urmare a discuţiei purtate cu vânzatorul, dar nu îţi bate joc de el propunându-i un preţ ridicol de mic.

   Încă este timp să renunţi la tranzacţie !
   Dacă vânzătorul pare prea entuziasmat sau, din contră, este apatic, dacă este încruntat sau face pe misteriosul, dacă are o uitătură ciudată sau pur şi simplu te face să nu te simţi în apele tale, renunţă la tranzacţie şi pleacă.